Lody z dodatkiem czekolady karmelowej, która nadaje delikatny i aksamitny smak karmelu. Jako chrupiący dodatek płatki śniadaniowe moich dzieci.
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady karmelowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru brązowego
- zbożowe płatki śniadaniowe w kształcie ciasteczek
Czekoladę połamać na części i przełożyć do miseczki. Pół szklanki śmietanki kremówki zagotować i natychmiast zalać nią czekoladę. Delikatnie mieszając rozpuścić czekoladę w kremówce.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem i ciągle ucierając wlewać gorącą czekoladę. Wszystko razem wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałe pół szklanki kremówki ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w czekoladową masę. Wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Gotowe lody podawać razem ze zbożowymi płatkami śniadaniowymi. Smacznego :)
to musi być przepyszne :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba