wtorek, 9 sierpnia 2016

Marynowane tofu


Marynowane tofu idealnie nadaje się do sałatek, grilla lub dania głównego. Tofu bardzo łatwo przyjmuje zioła i przyprawy, dlatego przy marynowaniu nabiera bardzo intensywnego smaku. 

Składniki:
  • 1 opakowanie tofu
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • garść posiekanej bazylii 
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu



Przygotowanie:

Tofu kroimy w dość grubą kostkę, przekładamy do słoika a następnie zalewamy oliwą tak aby przykryła całe tofu. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Przygotowany słoik wkładamy do lodówki na min. 5 godzin a najlepiej na całą noc.










8 komentarzy:

  1. Najczęściej marynujemy tofu w suszonych pomidorach ale taka wersja też musi smakować super :) A jak nam się nie chce to kupujemy gotowe choć staramy się rzadziej to robić :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tofu,zjadłabym takie marynowane z chęcią 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie :) Bardzo lubię tofu, ale w bardziej suchej wersji - np. w przyprawach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie wypróbować przepis! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Hm, nigdy nie jadłem tofu, wygląda ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam na nie wielką ochotę 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam na nie wielką ochotę 😊

    OdpowiedzUsuń