Tarta ze szpinakiem, ricottą i kurczakiem

W sumie nie wiem, czy nazwa tarta jest tutaj poprawna. Bliżej temu daniu chyba jednak do quiche. Jeśli przyjrzymy się, jak definiuje to kuchnia francuska, to znajdziemy, iż tarta to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Quiche natomiast różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym masą jajeczną. Chcąc być zatem poprawnym pod względem nazewnictwa przyjmijmy, iż jest to właśnie quiche ze szpinakiem, ricottą i szpinakiem.

Na quiche praktycznie nie jest potrzebny żaden przepis. Ot standardowe ciasto kruche wyłożone dosłownie jakimkolwiek nadzieniem. Tak się akurat złożyło, że musiałem wykorzystać zalegający w lodówce szpinak i jednocześnie przekonać kogoś, że szpinak jest dobry i naprawdę da się go zjeść.

Z podanych proporcji wyjdzie ok. 8 naprawdę solidnych i sycących porcji. Zapraszam zatem, do spróbowania tego we własnym domu 🙂

20160803_152925

Składniki:

2 jajka
200g mąki pszennej
200g masła lub margaryny
2 łyżki zimnej wody
500g szpinaku
150g ricotty
200g pieczarek
250g fileta z kurczaka
100g wędzonego boczku
1 cebula
300ml śmietanki 30%
ser żółty do posypania
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
olej
rozmaryn

Przygotowanie:

Masło lub margarynę dzielimy na małe kosteczki i siekamy razem z mąką. Dodajemy jedno jajko, dwie łyżki zimnej wody i szczyptę soli. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Staramy się to zrobić jak najszybciej, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika na około 30 minut.

Czosnek drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy na małym ogniu, mieszając coś czas, aby czosnek nam się nie przypalił. Dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż znajdująca się w nim woda całkowicie odparuje. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Gdy lekko przestygnie dodajemy 100g ricotty i dokładnie mieszamy.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu.

Umyte pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy do zrumienienia. Usmażone pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli. Dolewamy śmietankę i redukujemy na wolnym ogniu, aż masa nieznacznie zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy.

Schłodzonym ciastem wyklejamy tortownicę lub formę do tarty. Ciasto nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i zasypujemy fasolą lub ryżem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 175 stopni.

Dzięki nakłuciu ciasta powstająca para wodna nie będzie powodowała jego wybrzuszania się, gdyż cała wydostanie się właśnie przez te otwory. Dodatkowo, przykrycie ciasta i jego zasypania jakimś cięższym ziarnem uniemożliwi jego wzrost, dzięki czemu po upieczeniu ciasto będzie równe.

Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z pieca. Ściągamy papier. Na spód ciasta wykładamy szpinak. Na niego pieczarki i na końcu kurczaka. Całość zalewamy śmietaną z boczkiem i jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy quiche żółtym serem i resztą ricotty.

 

 

Dodaj komentarz