Czas lata to czas na świeże owoce. Mam tutaj koło domu pełno jeżyn, musiałam coś z nich wykombinować. Lody wyszły pyszne, pyszne, polecam.
Wykonanie thermomix
– rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wydrążyć nasionka. Całość włożyć do naczynia miksującego.
– dodać mleko, śmietanę, cukier, żółtka, gotować czas 15 minut, 80 C, obroty 2
– wylać masę do plastikowego naczynia 20 x 15 cm, zostawić 1 szklankę masy i odstawić na bok.
– ostudzić masę i wstawić do lodówki
Masa jeżynowa thermomix – umyć i osuszyć jeżyny, wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować czas 10 sek, obroty 8
– wyjąć jeżyny na sitko i przetrzeć, pestki wyrzucić
– jeżyny wymieszać ze szklanką masy jajecznej, dodać cukier puder i sok z połowy cytryny. Wlać do małego plastikowego pojemnika i wstawić do lodówki.
Zamrażanie – podczas zamrażania kilka razy obie masy zamieszać. Pierwszy raz po dwóch godzinach, potem znowu po godzinie, i ostatni raz po 30 minutach. Za ostatnim razem masa powinna już być dość gęsta i przymarznięta. Jak już biała masa jest prawie zamarznięta wlać masę jeżynową i za pomocą dużej łyżki w kilku miejscach zamieszać masę. Tak żeby masa biała była na górze, zrobić tzw spiralkę. Nie mieszać całych lodów.
Wykonanie bez thermomix, – żółtka z cukrem ubić w garnuszku postawionym nad parującą wodą. Ubijać tak długo, aż masa będzie puszysta i lekko nabierze bladego koloru. Z zdjąć jajka z pary, przelać do garnuszka z teflonowym środkiem. Mieszając wlać mleko i śmietanę oraz laskę wanilii przeciętą na pół i wydrążone nasionka. Powoli podgrzewać do 80 C, nie wolno dopuścić, żeby masa się zagotowała. Podgrzewać tak od 10 -15 minut. Masa powinna nabrać konsystencji gęstej śmietany. wlać do dużego pojemnika plastikowego.
Odlać jedną szklankę masy i odstawić na bok.
Jeżyny zmiksować na gładką masę, przetrzeć przez sitko. Pestki jeżyn wyrzucić. Masę z jeżyn wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i masą z jajek. Włożyć do małego pojemnika.
Zamrażanie opisałam wyżej.
Przed podaniem lody wyjąć 10 minut wcześniej. lekko powinny zmięknąć.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.