niedziela, 7 sierpnia 2016

Wytrawna rolada serowa

Kocham takie wieczory jak ten dzisiejszy. Pogoda cudowna - po słonecznym, upalnym dniu przyszedł czas relaksu pod gwieździstym niebem. Postanowiłam rozpieścić się jeszcze bardziej. Przygotowałam chrupiącą roladę z kremem mascarpone z fetą, suszonymi pomidorami i cytrynowym tymiankiem. Wiem, że teraz dopadła Cię zazdrość, ale nic na to nie poradzę- przecież taki wieczór zasługuje na pyszną oprawę.




Składniki:
  • ciasto filo (4-5 arkuszy)
  • opakowanie Arla Apetina Red peppers & chilli
  • 200 g serka mascarpone
  • kilka suszonych pomidorów
  • garść tymianku cytrynowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka roztopionego masła
  • 3 łyżki oliwy (ja użyłam tej z suszonych pomidorów)
Sposób przygotowania:

Masło połącz z oliwą i posmaruj za pomocą pędzelka pierwszy płat ciasta. Następnie ułóż na nim kolejny i powtarzaj czynność, aż do ostatniego kawałka ciasta. Następnie serek mascarpone połącz z pokrojonymi suszonymi pomidorami, połową opakowania sera feta, tymiankiem. Całość dopraw do smaku mielonym pieprzem i wymieszaj. Masę ułóż na cieście. Następnie dodaj na "krem" kolejną porcję serka Arla i posyp z wierzchu tymiankiem. Zwiń roladą i posmaruj ją z wierzchu mieszaniną masła i oliwy (dzięki temu nabierze pięknego złotego koloru i będzie cudownie chrupiąca). Z wierzchu posyp sezamem. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 10-15 minut.
Danie podawaj ciepłe.








Smacznego!


Ten przepis bierze udział w konkursie Apetina.

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/z-apetina-twoja-kuchnia-ma-to-cos#fndtn-panel-aktualne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz