To danie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super.

gulasz wołowy

Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, majerankiem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć aż mięso nabierze złotego koloru. Dodać cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę smażyć,  mieszając. Wrzucić grzybki i lekko podsmażyć. Dodać pesto i wlać tyle wody, żeby mięso było do połowy przykryte. Doprawić do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem.

gulasz z pesto

Gotować 30 minut, następnie dodać pokrojone w cienkie plasterki papryczki. Papryki powinny być umyte, oczyszczone z nasion i błonek. Wszystko wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie wystarczająco miękkie.

W razie potrzeby podlewać wodą.

Jeśli sos będzie z rzadki można zagęścić łyżką mąki rozmiesznej w małej ilości wody. Następnie wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować.