kluski_na_maslance

 

 

 

 

 

 

Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju kluski i kopytka.

Mojemu synkowi dziś rano zamarzyły się kluseczki, więc zrobiłam szybki przegląd szafek. Znalazłam mąkę jasną orkiszową, której zawsze kupuję hurtowe ilości w młynie, jajka i maślankę w lodówce (takie produkty jak naturalna maślanka, kefir albo jogurt zawsze mam na stanie, bo bardzo je lubimy).

Z tych trzech produktów przygotowałam kładzione kluski na maślance. Podałam z wiórkami masła, które roztopiło się na ciepłych kluskach. Pycha!

 

 

 

 

Składniki na 2-3 porcje klusek na maślance:

2 szkl mąki – ja użyłam orkiszowej jasnej typ 700, ale może być też pszenna jasna

1 szkl maślanki naturalnej

1 jajko

 

 

Jak zrobić kluski na maślance:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy maślankę.

Jajko wybijamy na głęboki talerz, roztrzepujemy widelcem i dolewamy do miski z mąką. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto łyżką – powinno być zwarte i gęste choć dość mocno lepiące.

W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy.

Łyżkę moczymy w wrzątku, nabieramy małą porcję ciasta i wrzucamy na wrzącą wodę.

Kluski gotujemy ok 5 min.

 

 

 

 

 

kluski_na_maslance