Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju kluski i kopytka.
Mojemu synkowi dziś rano zamarzyły się kluseczki, więc zrobiłam szybki przegląd szafek. Znalazłam mąkę jasną orkiszową, której zawsze kupuję hurtowe ilości w młynie, jajka i maślankę w lodówce (takie produkty jak naturalna maślanka, kefir albo jogurt zawsze mam na stanie, bo bardzo je lubimy).
Z tych trzech produktów przygotowałam kładzione kluski na maślance. Podałam z wiórkami masła, które roztopiło się na ciepłych kluskach. Pycha!
Składniki na 2-3 porcje klusek na maślance:
2 szkl mąki – ja użyłam orkiszowej jasnej typ 700, ale może być też pszenna jasna
1 szkl maślanki naturalnej
1 jajko
Jak zrobić kluski na maślance:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy maślankę.
Jajko wybijamy na głęboki talerz, roztrzepujemy widelcem i dolewamy do miski z mąką. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto łyżką – powinno być zwarte i gęste choć dość mocno lepiące.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy.
Łyżkę moczymy w wrzątku, nabieramy małą porcję ciasta i wrzucamy na wrzącą wodę.
Kluski gotujemy ok 5 min.
Świetne połączenie 🔥 bardzo mi się podoba 🙂
Zapowiada się super.