Lody miętowe

Lody przygotowane na świeżych liściach mięty. Kolor jest naturalny, bez barwników. Smak lodów w dużej mierze zależy od gatunku mięty. Dlatego najlepsza jest taka o mocnym i intensywnym aromacie. 

to

  • 2 garście listków mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego słodzonego
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1/4 szklanki mleka

Należy wybrać ładne, zielone listki mięty. Przełożyć je do kielicha blendera, skropić sokiem z cytryny i wlać około 1/2 szklanki kremówki. Miksować parę minut, aż drobinki mięty nie będą widoczne i wszystko zamieni się w gładki, zielony płyn. Wlać do mleka skondensowanego i wymieszać. Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do miętowego  płynu. Przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin.

Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki razem z mlekiem. Miseczkę umieścić na małym kubku lub garnuszku z gotującą się wodą. Mieszać, aż wszystko się połączy.

Gotowe lody polać polewą, która może być jeszcze ciepła :) Smacznego :)

to1

to4

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.