środa, 3 sierpnia 2016

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cheddarem



Dzisiaj chciałbym zaproponować niezwykle proste danie - ziemniaki zapiekane z boczkiem i cheddarem. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i godzina czasu, a jest ono nie tylko pożywne i sycące, ale też zaskakująco smaczne. Całość znajduje doskonałe uzupełnienie w pysznym sosie  koperkowo - czosnkowym. 
Do przygotowania dania użyłem:

  • 4 średnich ziemniaków,
  • 8 plasterków wędzonego boczku,
  • 100 gram sera cheddar,
  • 150 gram jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbków czosnku,
  • pęczka natki koperku,
  • oliwy,
  • soli,
  • czarnego świeżo zmielonego pieprzu.
Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania prostego, ale pysznego sosu, który doskonale pasuje do ziemniaków w każdej odsłonie. Do miski włożyłem 150 gram gęstego naturalnego jogurtu. Dodałem do niego łyżkę oliwy i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie bardzo dokładnie wymieszałem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanego sosu dodałem drobno posiekany pęczek natki koperku i całość odstawiłem do lodówki, aby smaki uległy połączeniu.
Ziemniaki obrałem ze skórek i umyłem. Zagotowałem w garnku posoloną wodę, a następnie umieściłem w niej ziemniaki i gotowałem przez 15 minut. To istotne, aby nie gotować ziemniaków zbyt krótko, gdyż wówczas mogą nie zdążyć się upiec i być twarde, ale też nie można gotować ich zbyt długo, gdyż wówczas mogą się rozpadać. Dobrze też wybrać twarde ziemniaki typu A, które nie będą się rozpadały nawet po dłuższym gotowaniu. 
Po podgotowaniu ziemniaki przekroiłem na połówki i każdą z nich owinąłem plasterkiem wędzonego boczku. Tak przygotowane ziemniaki ułożyłem na lekko natłuszczonej blasze i umieściłem w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku na 15 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjąłem z piekarnika i obficie posypałem startym na tarce o grubych oczkach serem cheddar. Całość ponownie umieściłem w piekarniku na około 5 minut, aby ser rozpuścił się i lekko zrumienił. Podałem z wcześniej przygotowanym sosem koperkowo - czosnkowym.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Proszę o przemyślane komentarze, komentarze niemerytoryczne, niezwiązane z treścią posta, wulgarne oraz obraźliwe będą kasowane

Blogging tips