niedziela, 31 lipca 2016

Roladki z cukinii z kremowym serkiem i łososiem

Podczas zakupów wpadł mi w ręce kremowy serek Arla Apetina. Zaciekawił mnie jego smak - połączenie rukoli i pesto.  Postanowiłam wykorzystać go w bardziej kreatywny sposób niż po prostu poprzez zjedzenie go z pieczywem :) A ponieważ cukinia zaczyna królować na warzywnych straganach - zdecydowałam się połączyć ja wraz z tym pysznym serkiem - rukolą, pesto oraz oliwkami i łososiem.  Przystawka ta świetnie nadaje się na przyjęcia. A  połączenie smaku łososia z serkiem oraz rukoli smakuje po prostu obłędnie!

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 125 g serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżeczki zielonego pesto
  • czarne oliwki
  • rukola
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. a pomocą nożyka do sera lub obieraczki do warzyw kroimy ją na paski.  Układamy paski cukinii na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy cukinię z dwóch stron oliwą z oliwek i wkładamy na 5 minut do piekarnika.

Kremowy serek łączymy z dwoma łyżeczkami pesto i rozsmarowujemy go na paskach cukinii. Jeśli któryś z pasków nam się przerwie - możemy położyć na sobie dwa paski.  Na połowie paska kładziemy rukolę oraz kawałek wędzonego łososia. Na początku paska układamy czarną oliwkę i ściśle zwijamy w rulonik. Spinamy ją wykałaczką - celując w oliwkę.

Smacznego ! ;)






 

Twoja kuchnia ma to coś

2 komentarze: