czwartek, 28 lipca 2016

Tartaletki bez pieczenia z budyniem czekoladowym

 

 

Składniki:

  • 130 g ciastek kruchych Brześć,
  • 60 g  czekolady mlecznej lub deserowej,
  • 60g masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 budyniu czekoladowego,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,  
  • owoce: morele, banany, winogrona bezpestkowe, czerwone porzeczki.

Przygotowanie: 

W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy masłem i wypełniamy ciasteczkami, dokładnie dogniatając. Chowamy do lodówki. W tym czasie gotujemy połowę mleka, w drugiej połowie rozpuszczamy budyń z cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy do zgęstnienia. Nakładamy ostudzony budyń na wyciągnięte tartaletki (dobrze jak chłodzą się ok. godziny). Można budyń także zmiksować z masłem, wtedy powstanie nam krem budyniowy. Na koniec dekorujemy owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz