Calzone po wiejsku

Przepis na smaczne pierogi pieczone z farszem z kiełbasy i pieczarek.

Składniki (na 6 dużych pierogów):

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 60 ml wody
  • żółtko jajka

Farsz:

  • 250 g ulubionej kiełbasy
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • 200 g sera żółtego

Dodatkowo:

  • białko jajka
  • sezam

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto, aż składniki się dokładnie połączą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Pieczarki, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostudzenia. Ser ścieramy na tarce.

Ciasto dzielimy na 6 części (można więcej albo mniej, w zależności jak duże chcemy mieć pierogi). Następnie każdą część rozwałkowujemy na koło o grubości do 5 mm. Na połowę każdego koła nakładamy farsz zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypujemy startym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Brzegi zwilżamy wodą i dobrze sklejamy. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 C, aż do zarumienienia ok 45 minut.

calzone_wiejskie

Print Friendly, PDF & Email