czwartek, 28 lipca 2016

boczek długo pieczony - domowa wędlina z piekarnika

  boczek długo pieczony




Dziś pragnę przedstawić przepis na kolejny domowy wyrób, tym razem wykonany z wieprzowego boczku. Wszystkim miłośnikom takich specjałów, nie trzeba wyliczać oczywistych walorów własnoręcznych domowych produktów. Zaś do tych wszystkich którzy się jeszcze nie mogą zdecydować na takowy wyrób apeluję. Róbmy domowe wędliny, a odbędzie to z ogromną korzyścią nie tylko dla naszego smaku i zdrowia, lecz również dla naszej kieszeni.

składniki 


2 kg ładnego wieprzowego boczku ze skórą


sucha mieszanka peklująca 
( ilość podana na dwa kilo mięsa)
sól kamienna  40 g
saletra 4 g
cukier brązowy 10 g
liść laurowy 3 szt
ziele angielskie 5 szt
gorczyca  łyżeczka
kolendra 3 ziarna
pieprz czarny 4 ziarna
czosnek suszony łyżeczka  


sposób wykonania

Ładny boczek kroimy na pasy szerokości około 10 cm i wkładamy do  kamionkowego naczynia ( lub garnka ze stali nierdzewnej) .
Teraz mięso zasypujemy mieszanką peklującą, wykonaną w poniższy sposób.

Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę, ziarno pieprzu i kolendrę,  ubijamy tłuczkiem a następnie wsypujemy sól, cukier, saletrę, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w nasze boczki. 


Zapeklowane boczki  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pięć, sześć dni, pamiętając o tym aby każdego dnia,  przełożyć mięso.

Szóstego dnia wyjmujemy boczki z kamionki, lekko płuczemy,  układamy na ruszcie ( zapewni to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75-80 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez  160 minut.

Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim mięso do wystygnięcia, następnie przenosimy je na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe.
Nasze boczki kroimy w cienkie plastry i używamy tak jak innych wędlin.

1 komentarz:

  1. Boże, jakie one apetyczne! Mój peklowany boczek może się schować przed tymi cudami. Wypróbuję jak tylko będę mogła. Aż mi ślinka cieknie... Mniam!

    OdpowiedzUsuń