pierogi z bobem

2171

składniki na ciasto pierogowe:
ok. 500 g mąki
ok. 200 g wody
1 jajko
20 g oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem.

składniki na farsz z bobu:
300 g bobu
150 g sera białego
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
masło do smażenia i podania

wykonanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i miksujemy blenderem na papkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Do bobu dodajemy podsmażoną cebulkę, ser biały oraz natkę pietruszki i mieszamy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

pierogi_z_bobem2

pierogi_z_bobem1

pierogi_z_bobem3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here