zupa krem z cukinii

1999

składniki:
400 g cukinii, obranej bez pestek
1000 ml bulionu lub wywaru z warzyw
1 mała cebula
200 ml słodkiej śmietany
ok. 40 g masła
4 łyżki białego, wytrawnego wina
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
2 szczypty kurkumy
sól, pieprz
dodatkowo:
orzechy włoskie
natka pietruszki

wykonanie:
Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z z rozgrzanym masłem i dusimy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i karmelizujemy. Wlewamy wino, mieszamy. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz kurkumą. Całość miksujemy, doprawiamy i zagotowujemy. Podajemy z posiekanymi orzechami lub grzankami oraz z posiekaną natką pietruszki.

zupa_krem_cukinia3

zupa_krem_cukinia2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here