sobota, 23 lipca 2016

Risotto z piekarnika

Fajna alternatywa zwykłego risotta, smakowita i pożywna.
Układamy wszystkie składniki w formie i czekamy aż się zapiecze, ot cała praca przy obiedzie.
Polecam serdecznie, nam smakowały wybornie.
Risotto z piekarnika.


                      Składniki: 8 porcji
  • 2 szklanki sypkiego ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 200 g cienkiej kiełbasy chorizo
  • 150 g sera regio piato długodojrzewający
  • 4 jaja
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść oregano
  • garść estragonu
  • garść trybuli
  • ok. 1 łyżki słodkiej papryki 
  • szczypta suszonego oregano
  • sól morska
  • pieprz
Ryż przepłukałam na sicie, wsypałam do garnka, wlałam 3 szklanki wrzącej wody, lekko posoliłam i gotowałam ok. 15 minut.
Paprykę pokroiłam w kostkę, kiełbasę w plastry. 
Na patelnię włożyłam kiełbasę i smażyłam aż z chorizo wytopił się tłuszcz i wtedy dołożyłam na patelnię cebulę białą i czerwoną pokrojoną w kostkę.
Smażyłam kilka minut, dodałam paprykę i jeszcze minutę smażyłam.
Wymieszałam ugotowany ryż z mieszanką z patelni oraz 50 g startego sera a także posiekanymi ziołami i wyłożyłam go do naczynia do zapiekania wyrównując wierzch.
Jaja wymieszałam z resztą startego sera, słodką papryką, solą, pieprzem, bułką tartą i oregano i polałam wierzch ryżu.
Piekłam risotto w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut aż wierzch risotta ładnie się zrumienił.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kwiatostan jarzębiny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger