środa, 20 lipca 2016

Malinowe trufle




Trufle są słodkie, muszą być słodkie... I te malinowe też są słodkie, takie na... jedna do kawki. Słodkie, ale te przełamane kwaśną pięknie pachnącą maliną, uzależniające są...mówię Wam:) Polecam ten przepis. Przepis z bloga Evy.




Składniki na około 20 pralin:

  • 200 g białej czekolady;
  • 50 g + 20 sztuk malin;
  • 2 łyżki cukru kryształu;
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny;
  • 50 ml śmietany 30%;
  • 30 g masła;
  • 100 g biszkoptów;
  • kilka kropli aromatu malinowego (opcjonalnie);
  • cukier puder do obtoczenia pralin;


Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać śmietanę i masło i wszystko razem podgrzać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając do uzyskania jednorodnej masy. Roztopioną masę schłodzić do temperatury pokojowej. 
50 g malin, cukier i sok z cytryny zmiksować i zagotować, następnie przetrzeć przez sito, by usunąć pestki. Przetarte maliny, aromat malinowy i zmielone biszkopty dodać do przestudzonej masy czekoladowej, wymieszać i odstawić do lodówki, by masa delikatnie stężała i zrobiła się lekko plastyczna. 
W dłoniach uformować trufle wkładając do każdej jedną malinkę. By maliny nie rozmazywały się przy formowaniu trufli, można je wcześniej lekko zamrozić.
Trufle obtoczyć w cukrze pudrze i powkładać w małe papilotki.
Gotowe trufle przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz