zupa krem szpinakowy z grzankami

3338

składniki:
300 g świeżych liści szpinaku
1000 ml wody (lub 500 ml wody + 500 ml bulionu)
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1-2 łyżki mąki
2 łyżki masła
120 ml słodkiej śmietany
sól, pieprz
dodatkowo:
grzanki do podania

wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie (500 ml) z odrobiną masła. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do cebuli liście szpinaku i dusimy przez chwilkę podlewając wywarem z jarzyn. Ugotowany szpinak i jarzyny wkładamy do bulionu lub wody i miksujemy blenderem. Doprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

zupa_szpinakowa_krem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here