kluski

 

 

 

 

 

Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju kluski. W naszym domu często pojawiają się kluski, kopytka, pyzy, knedle i makarony. Staram się je urozmaicać, dodając a to marchewkę a to buraczki a to szpinak czy zioła.

Dzisiejsze kluski przygotowałam z twarogu z dodatkiem szpinaku (staram się zawsze mieć mrożony szpinak w zapasie, dorzucam go prawie do wszystkiego traktując jak porcję zieleniny).

Kluski z twarogu ze szpinakiem – smaczne, łatwe do przygotowania i tanie danie na obiad lub na kolację.

 

 

 

 

Składniki na kluski z twarogu ze szpinakiem:

250g twarogu

1 jajko

½ szkl kefiru

200g szpinaku mrożonego, wcześniej rozmrożonego

2 szczypty soli

mąka – tyle ile zbierze ciasto – ok 2 szkl (ja użyłam mąki orkiszowej jasnej, ale może być też pszenna)

 

 

Jak zrobić kluski z twarogu ze szpinakiem:

Twaróg przepuszczam przez praskę do ziemniaków (można zmielić w maszynce lub w malakserze).

Do twarogu dodaję jajko, kefir, szpinak, sól i mieszam wszystko.

Do masy twarogowej dodaję mąkę, mieszam wszystko i zaczynam zagniatać ciasto.

W zależności jakie kluski lubicie – jeśli miękkie starajcie się tylko zagnieść ciasto podsypując mąką – musi pozostać lekko klejące (można dodać trochę więcej kefiru jeśli ser był bardzo suchy). Jeśli lubicie kluski twardsze, jędrne wtłoczcie w ciasto więcej mąki, podsypując ją i zagniatając.

Z ciasta tworzymy wałeczki, które kroimy potem jak kopytka.

Kluski gotujemy wrzucając na osolony wrzątek.

Podajemy z skwarkami lub z cebulką przesmażoną na oleju.

 

 

 kluski