Składniki:
ok. 1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
gorąca woda
1/2 kg jagód
10 dkg cukru
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować ciasto na pierogi, gorącej wody dodać tyle, żeby wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy nakładać łyżkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru. Sklejać i gotowe pierogi wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z jogurtem (śmietaną) i cukrem 🙂
W moich lasach nie ma jagód,a szkoda,bo uwielbiam tak nadziane pierogi.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja kiedyś zbierałam, ale teraz kupiłam, jak miałam w lesie do wyboru grzyby i jagody to wybrałam grzyby 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
wspaniałe, przepyszne, letnie pierogi ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie 🙂 Nie można się od nich oderwać 🙂 Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
jak ja lubię takie pierogi:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I ja lubię, ale jeść 🙂 czasem mnie tylko napada żeby zrobić 🙂
PolubieniePolubienie
Ale narobiłaś mi smaka! Będę musiała teraz spędzić pół dnia w kuchni 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja się urządziłam na cały wieczór po pracy, ale warto 🙂
PolubieniePolubienie