sałatka z fasolki szparagowej i młodej marchewki

1925

fasolka_marchewka1składniki:
300 g fasolki szparagowej
5 młodych marchewek
2 łyżki ziaren słonecznika, łuskanego, uprażone na suchej patelni
2 łyżki masła
sól

wykonanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Następnie odcedzamy.Przekładamy na patelnię z masłem i chwilkę podsmażamy. Marchewkę dokładnie myjemy, opcjonalnie obieramy. Wkładamy do garnka z osoloną wodą, gotujemy al dente. Następnie wyciągamy z wody, przelewamy zimną wodą i kroimy w słupki. Przekładamy na patelnię z masłem i tak jak fasolkę chwilkę podsmażamy.

składniki na sos:
masło pozostałe z podsmażonej marchewki i fasolki
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wody
sól, pieprz, chili sproszkowane

wykonanie:
Na patelnie z masłem wlewamy miód i sok z cytryny oraz wodę. Dodajemy do smaku sól, pieprz oraz chilli. Wszystko zagotowujemy. Gotowym sosem polewamy warzywa. Całość posypujemy pestkami słonecznika. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do mięs.

fasolka_marchewka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here