czwartek, 14 lipca 2016

Leczo z cukinii

Pojawiła się już w ogródku pierwsza cukinia czas więc na leczo. Każdy ma swój sposób na jego przygotowanie, ja metodą prób i błędów opracowałam swój idealny sposób. Może komuś właśnie się przyda. Pychotka



Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • pół puszki pomidorów bez skóry
  • 200g kiełbasy wędzonej
  • duża cebula
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki keczupu
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona w proszku

Sposób przygotowania:
  1. Cukinię myjemy, obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy nasienie, resztę cukinii kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do większego garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Wyłączamy.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Odkładamy do garnka.
  3. Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazdo nasienne, kroimy paprykę w kostkę i podsmażamy na oleju do miękkości. Odkładamy do garnka.
  4. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Odkładamy do garnka.
  5. Pomidory blenderujemy, natkę pietruszki siekamy i dodajemy do leczo. Wszystko dusimy. 
  6. Dodajemy keczup, sól, pieprz i paprykę czerwoną w proszku do smaku. Chwilę dusimy.
  7. Podajemy z pieczywem lub ryżem.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...