środa, 13 lipca 2016

Dżem agrestowy z skórką cytrynową

Agrest zawiera naturalne pektyny dzięki czemu dżem ma dobrą konsystencję bez potrzeby dodawania produktów typu „fix”. Kwaśnawy smak agrestu z lekką nutą cytrusową doskonale kontrastuje z słodyczą dżemu.

 


Składniki:

 

1kg agrestu
500g cukry
skórka otarta z dwóch cytryn

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy i odrywamy szypułki. Gotujemy w garnku o grubym dnie na małym ogniu razem z cukrem i skórką otarta z dwóch cytryn do uzyskania pożądanej konsystencji (około 30-40 minut). Dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych w piekarniku w 100stopniach C słoików. Zakręcamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly