Włoskie bułeczki maślane (panini al latte) to często wybierane pieczywo śniadaniowe, smaczne i wygodne w przechowaniu, o wyjątkowo długim terminie przydatności. Należy jednak pamiętać, że bułeczki te nie mogą być porównywane z tradycyjnym pieczywem i stanowią jego sztuczny ekwiwalent.
Wybierając panini al latte powinniśmy uważnie przyjrzeć się etykiecie. Dobrze jeżeli podany jest na niej rodzaj mąki oraz określona kategoria jajek. Zwróćmy uwagę czy użyto mleka w proszku i w jakiej ilości (standardowo ok. 1,5%). Bardzo istotne, aby do produkcji bułeczek użyto aromatów naturalnych – te na pewno zostaną wskazane na etykiecie. Brak informacji oznacza, że użyto aromatów chemicznych. Często wskazywany E160a świadczy o barwieniu produktu, natomiast E200 wydłuża termin spożycia. Mimo, że panini al latte są produktem we Włoszech często kupowanym, nie należy opierać na nich diety i traktować jako codziennego pieczywa.
Jedna uwaga do wpisu “Panini al latte – jak wybrać najlepsze włoskie bułeczki?”