Panini al latte – jak wybrać najlepsze włoskie bułeczki?

Włoskie bułeczki maślane (panini al latte) to często wybierane pieczywo śniadaniowe, smaczne i wygodne w przechowaniu, o wyjątkowo długim terminie przydatności. Należy jednak pamiętać, że bułeczki te nie mogą być porównywane z tradycyjnym pieczywem i stanowią jego sztuczny ekwiwalent.

bti

Wybierając panini al latte powinniśmy uważnie przyjrzeć się etykiecie. Dobrze jeżeli podany jest na niej rodzaj mąki oraz określona kategoria jajek. Zwróćmy uwagę czy użyto mleka w proszku i w jakiej ilości (standardowo ok. 1,5%). Bardzo istotne, aby do produkcji bułeczek użyto aromatów naturalnych – te na pewno zostaną wskazane na etykiecie. Brak informacji oznacza, że użyto aromatów chemicznych. Często wskazywany E160a świadczy o barwieniu produktu, natomiast E200 wydłuża termin spożycia. Mimo, że panini al latte są produktem we Włoszech często kupowanym, nie należy opierać na nich diety i traktować jako codziennego pieczywa.

Jedna uwaga do wpisu “Panini al latte – jak wybrać najlepsze włoskie bułeczki?

Dodaj komentarz