Sernik na zimno z galaretką – tani, prosty do przygotowania, mało pracochłonny, bez pieczenia, zimny, wakacyjny deser.
Składniki na sernik na zimno z galaretką:
800g twarogu mielonego z wiaderka
2-3 łyżki cukru pudru (może być też puder z ksylitolu)
10g żelatyny
galaretka cytrynowa
łyżeczka ekstraktu cytrynowego
galaretka poziomkowa
garść czereśni
1 kwadratowy suchy wafel
Jak zrobić sernik na zimno z galaretką:
Dno tortownicy 24cm kładziemy na waflu, odrysowujemy nożem koło, odcinamy niepotrzebne brzegi. Wycięte koło z wafla kładziemy na dnie tortownicy, zakładamy brzegi tortownicy.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, zostawiamy na chwilkę by spęczniała, następnie podgrzewamy w mikrofalówce (15-20sekund), by rozpuściła się.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 150ml wrzątku.
Galaretkę poziomkową rozpuszczamy w 500ml wrzątku.
Czereśnie kroimy na połówki i pozbawiamy pestek.
Twaróg mielony mieszamy z galaretka cytrynową, ekstraktem cytrynowym, żelatyną, dosładzamy do smaku, wylewamy na wafel, na wierzchu układamy czereśnie. Wstawiamy do lodówki na chwilę by masa serowa się ścięła.
Czereśnie polewamy niewielka ilością poziomkowej galaretki i wstawiamy znów do lodówki by je przytwierdzić do sernika.
Po kilkunastu minutach wylewamy całą galaretkę na sernik.
Wstawiamy na ok 2 godz do lodówki.
Zobacz też inne serniki na zimno:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Sernik na zimno porzeczkowy na czekoladowym spodzie
Korzenno – limonkowy sernik z tofu