Zapiekane ziemniaczane puree z warzywami.

Prosta zapiekanka ziemniaczana ,
kiedy już tradycyjne ziemniaczki z wody
wam się znudzą .Warzywa dowolne ,ulubione .
Ale czy jest coś lepszego od kalafiora z piekarnika?

IMG_1389
Składniki:
1kg ziemniaków
100 g sera żółtego ,tarty
2 łyżki masła
sól ,pieprz
ulubione ziarna ,słonecznik ,orzechy ,dynia
kalafior ,kilka różyczek
brokuł ,kilka różyczek

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości .
Zdejmujemy skórkę i przeciskamy przez praskę ,
dodajemy masło ,ser i przyprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy wszystko razem i przekładamy do naczynia
żaroodpornego .

Kalafior i brokuł obgotowujemy 5 minut i przelewamy zimną
wodą .Kroimy i układamy na ziemniakach .Posypujemy
orzechami ,migdałami i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach .

IMG_1386

9 uwag do wpisu “Zapiekane ziemniaczane puree z warzywami.

Dodaj komentarz