Kruche, czekoladowe ciasto, a w nim delikatna, i również czekoladowa pianka budyniowa. Czerwona porzeczka orzeźwia ciasto, nadając mu owocowy, lekko kwaskowaty smak. Idealne ciasto na letnie dni :)
KRUCHE:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 6 żółtek
CZEKOLADOWA PIANKA BUDYNIOWA:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 400 g czerwonych porzeczek
Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie, równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą część ciasta skruszyć na dno formy 21 x 30 i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C.
Białka ubijać ze szczyptą soli, do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty i wsypać budynie w proszku. Na końcu cienkim strumykiem wlać olej. Budyniową piankę przełożyć na podpieczone ciasto i wyłożyć oczyszczoną porzeczkę, lekko wciskając ją w piankę. Na wierzch zetrzeć zmrożoną część ciasta, przy użyciu tarki jarzynowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 60 min. Smacznego :)
Wystudzone ciasto można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.
Ciacho upieczone,zjedzone,bardzo dobre.
PolubieniePolubienie
O, bardzo dziękuję za wypróbowanie przepisu. Cieszę się, że smakowało :)
PolubieniePolubienie
Bardzo ładnie wygląda. Myślę, że niejedna osoba się skusi :)
PolubieniePolubienie
Bardzo smaczne ciasto. Super :)
PolubieniePolubienie