KOTLECIKI BAŁKAŃSKIE


Proste i pyszne kotleciki mielone uformowane w kształt dysków i nadziane na patyczki do szaszłyków. Polecam przygotować je ze 100% wołowiny (np. udźca wołowego), grubo zmielonej oraz wymieszanej z jajkiem, bułką i przyprawami. Dzięki temu po usmażeniu mięsko będzie  miękkie i soczyste. Warto pamiętać, aby nie smażyć kotletów zbyt długo, gdyż mogłoby to je nadmiernie wysuszyć. Ostudzone kotleciki do 3 dni możemy przechowywać w lodówce lub zamrozić i następnie odgrzewać na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Do ich przygotowania najlepiej użyć ciężkiej, żeliwnej patelni grillowej. W sezonie wiosenno-letnim można ułożyć szaszłyki na aluminiowych tackach i grillować na węglowym lub gazowym grillu.

SKŁADNIKI / 10-12 sztuk
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała, czerstwa kajzerka namoczona w mleku lub wodzie
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ⅓ łyżeczki skórki otartej z cytryny ( tylko żółta, zewnętrzna część)
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól
  • oliwa lub olej
WYKONANIE
  • Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie.
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce. Natkę pietruszki siekamy.
  • Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, pokrojoną cebulę, czosnek, skórkę otartą z cytryny i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką i roztartym koprem włoskim. Dokładnie mieszamy.
  • Masę dzielimy na 10-12 porcji i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe, owalne kotleciki. Każdy delikatnie spłaszczamy w dłoniach, nacieramy oliwą i nakłuwamy na osączony patyczek.
  • Dobrze rozgrzewamy patelnię grillową i przecieramy ją papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Układamy pierwszą partię kotletów i grillujemy po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Uważamy, aby temperatura na patelni nie zmniejszyła się i kotlety nie wypuściły soków. Tak samo postępujemy z pozostałymi szaszłykami.
  • Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz ulubioną dodatkami np. sałatką coleslaw , jogurtem greckim, sosem tatarskim lub nietypowo - ze słodkim sosem chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz