CHLEBEK MLECZNY / MILK BREAD



Proste przepisy zaskakują najbardziej.Delikatny chlebek drożdżowy na mleku i słodkiej śmietance jest puszysty, mięciutki i wprost rozpływa się w ustach. Ciasto dobrze się wyrabia i szybko wyrasta. Jest plastyczne, choć nie zawiera masła.
 Z wyrośniętego ciasta formujemy rulony, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Podzielone na części ciasto, możemy upiec w keksówce lub okrągłej tortownicy.  Chleb pieczony w mniejszej i węższej formie będzie wyższy, niż ten pieczony w jednej szerokiej formie. Ale zawsze wyjdzie pulchny i dobrze wyrośnięty. Upieczony chlebek dobrze smakuje zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Dla mnie najlepszy z grubą warstwą masła. Aby jak najdłużej zachował świeżość, przechowujemy go w papierowej torebce lub owijamy w lnianą/bawełnianą ściereczkę.

___________________________________

SKŁADNIKI
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki letniego mleka 
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki cukru
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • glazura: 1 łyżeczka cukru rozpuszczona w 1 łyżeczce wrzątku
WYKONANIE 
  • Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy stopniowo dolewając ciepłe mleko. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 
  • Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę, wlewamy śmietankę i wyrośnięty rozczyn.  Dodajemy jajko i sól. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut.
  • Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, nadając mu kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na minimum 1 godzinę.
  • Blaszkę w której będziemy piekli chlebek smarujemy masłem i opcjonalnie wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypany mąką blat. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 4 mm. Kroimy go wzdłuż na 3-4 części i każdą zwijamy w rulon. Układamy w przygotowanej formie. Luźno  przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 45 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. 
  • Wyrośnięty chlebek wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, aż wierzch się zrumieni (dokładny czas pieczenia zależy od blaszki jakiej użyliśmy).
  • Wyciągamy z piekarnika, lekko obkrajamy boki nożem i wyciągamy chlebek na kratkę. Wierzch pokrywamy glazurą cukrową.

3 komentarze: