BARSZCZ UKRAIŃSKI Z PIECZONYCH BURAKÓW


Rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw: pieczonymi buraczkami, marchewką, ziemniakami, fasolą i białą kapustą. Lekko zabielona śmietanką. 
 Ma głęboki kolor, jest bardzo esencjonalna i pożywna. Możecie ugotować ją na wywarze z jarzyn lub na rosołku  kurczaka. W ekspresowej wersji polecam użycie fasoli z puszki (białej lub czerwonej), którą dodajemy do barszczu wraz z zalewą. Sucha fasola piękny Jaś wymaga całonocnego moczenia w zimnej wodzie, a następnie 2-3 godzinnego gotowania. 
Ze względu na dodatek pieczonych buraczków i suchej fasoli dobrze jest, przygotowanie barszczu rozłożyć w czasie. Jednego dnia pieczemy buraki i gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę.
SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 2 litry wody
  • 1 ćwiartka z kurczaka/ opcjonalnie
  • 2 średnie buraki
  • 2 suszone prawdziwki namoczone w małej ilości wody
  • 2 duże ziemniaki 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 1 puszka fasoli w zalewie (lub ok. ¹⁄₂- ²⁄₃ szklanki suchej fasoli piękny Jaś)
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1 łodyga selera naciowego 
  • gruby plaster selera
  • gruby plaster białej kapusty (około 1/5 główki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki śmietany 18%
PRZYPRAWY: 3 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego majeranku, opcjonalnie: 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
DO PODANIA: posiekana natka pietruszki, ugotowane na twardo jajka ( 4 minut licząc od zagotowania się wody)

WYKONANIE
  • Suchą fasolę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Kolejnego dnia garnek z fasolą stawiamy na ogniu ( w razie konieczności dolewamy wody), dodajemy 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego i ząbek czosnku.  Gotujemy do miękkości i odsączamy.
  • Buraczki myjemy, osuszamy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości, przez około 1 godzinę w temperaturze 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wyjmujemy z folii, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  • Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, seler i ziemniaki w kostkę, czosnek ścieramy na tarce, białą kapustę szatkujemy. Cebulę opalamy nad palnikiem, aż lekko poczernieje. Seler naciowy kroimy w plasterki.
  • Kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką (łyżką cedzakową zbieramy szumowiny), przez około 1-1¹⁄₂ godziny, do miękkości mięsa. Jeśli przygotowujemy barszcz na wywarze z jarzyn, etap ten pomijamy. 
  • Dodajemy opaloną nad ogniem cebulę, pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy i naciowy. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Opcjonalnie, także sosem sojowym i Worcestershire. 
  • Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 10 minut, . 
  • W wersji bez mięsa, wszystkie wymienione powyżej warzywa najpierw podsmażamy na oliwie lub maśle, a następnie zalewamy bulionem lub wodą.
  • Wyjmujemy mięso - jeśli użyliśmy - i dodajemy ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę i suszone grzybki. Gotujemy do miękkości warzyw, przez około 20 minut. 
  • Na 10 minut przed końcem gotowania dorzucamy ugotowaną fasolę biały Jaś lub fasolę z puszki wraz z zalewą. 
  • Dodajemy starte buraczki i czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy cebulę i dodajemy sok z cytryny.
  • W miseczce mieszamy śmietankę z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Przelewamy do garnka, mieszamy. Od tego momentu, zupy nie należy już zagotowywać. 
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i podajemy z  jajkiem na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz