CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI


Wilgotne, miękkie i optymalnie słodkie ciasto bananowe. Tym razem w wersji z orzechami i polewą z gorzkiej czekolady.
Aby uniknąć ryzyka zakalca pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki oraz nie mieszaniu składników sypkich z mokrymi zbyt długo i energicznie. Wystarczy zgrubnie przemieszać je widelcem lub szpatułką. Tylko do połączenia składników.
Chlebek ładnie rośnie w piekarniku, jest sycący, bardzo podzielny i długo utrzymuje świeżość. Na trzeci dzień jest równie świeży jak w dniu wypieku. Świetnie smakuje pokrojony na kromki i posmarowany domową konfiturą. 
Idealny przepis do zagospodarowania nadmiaru dojrzałych bananów.
_____________________________-
SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 3 miękkie dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej 
  • 150 g (2/3 szklanki cukru)
  • 125 g masła, roztopionego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu/ kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów / krótko uprażonych na suchej patelni
POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g gorzkiej czekolady, 10 g masła, opcjonalnie 1 łyżka alkoholu (likieru, rumu, wiśniówki , brandy), 3 łyżki wody
______________________________________
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Formę keksową  o wymiarach 10x30 cm dokładnie natłuszczamy masłem i oprószamy mąką.
  • W miseczce mieszamy jogurt z sodą oczyszczoną i odstawiamy na 5 minut, do napęcznienia.
  • Do pojemnika blendera wkładamy pokrojone na kawałki banany. Dodajemy jogurt z sodą i blendujemy, stopniowo dolewając rozpuszczone masło.
  • Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. 
  • W drugiej misce ubijamy jajka, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy masę bananową i miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą.
  • Do suchych składników dodajemy mokre. Wsypujemy orzechy. Delikatnie i krótko mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy ok 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
  • Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłe dekorujemy polewą.
  • POLEWA CZEKOLADOWA: W szklanej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, roztapiamy połamaną na kostki czekoladę, masło oraz wodę i alkohol, jeśli używamy. Mieszamyod czasu do czasu, aż powstanie gładka polewa. Dekorujemy wierzch ciasta.

1 komentarz: