ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU


Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa krem z zielonego groszku.  Z dodatkiem gorgonzoli, kiełków brokuła, pestek granatu i oliwy truflowej. Opcjonalnie także z opieczoną bagietką lub usmażoną na patelni kanapką z cheddarem.
Ugotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta możecie dodać więcej bulionu lub wody. Ewentualnie można dolać też mleko lub słodką śmietankę.
 Zupka jest delikatna w smaku, o pięknym zielonym kolorze i idealnie kremowej konsystencji. Sprawdzi się na uroczystym obiedzie, ale również jako codzienne danie.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła (40 g)
  • 1 duża cebula / pokrojona w drobną kostkę
  • 600 ml gorącego bulionu lub wody
  • 1 opakowania mrożonego groszku (450 g)
  • 50 g sera gorgonzola
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
DO PODANIA: pestki granatu, pokruszona gorgonzola, kiełki brokuła, oliwa truflowa, opieczone kromki bagietki
WYKONANIE
  • W szerokim garnku na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy, często mieszając, przez około 4 minuty, aż cebula zrobi się szklista. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy groszek i podsmażamy razem przez około 1 minutę. Wlewamy gorący bulion lub wodę i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Miksujemy z dodatkiem sera gorgonzola i opcjonalnie także z mlekiem lub śmietanką. 3 łyżki groszku odkładamy do dekoracji. Opcjonalnie zmiksowaną zupę można przetrzeć przez sitko. 
  • Porcje zupy dekorujemy pestkami granatu, świeżymi kiełkami, pokruszonym serem gorgonzola i oliwą truflową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz