ZUPA BOTWINKOWA


Sezonowa zupa z botwinki, młodych ziemniaczków, marchewki i koperku. Przygotowana z prostych składników, po ugotowaniu nabiera ciekawego, łagodnie buraczkowego smaku. 
Przygotowanie jej nie zajmie więcej niż 30 minut. Ugotujecie ją zarówno na domowym bulionie jak i wodzie. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym zupa będzie miała intensywniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak. 
_________________________________________
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 25 g masła
  • 4 średnie ziemniaki (500 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 pęczek botwinki 
  • 1,25 l bulionu warzywnego (np. wody z dodatkiem bulionu ze słoiczka)
  • 125 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
___________________________________________
WYKONANIE
  • Ziemniaki, czosnek i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plastry lub kostkę. 
  • Botwinkę (buraczki i liście) dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. 
  • Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plastry (lub półplastry), łodyżki drobno siekamy. Liście zachowujemy i również siekamy.
  • W garnku, najlepiej z grubym dnem, rozgrzewamy oliwę z masłem. 
  • Wkładamy ziemniaki oraz marchewkę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, przez około 5 minut. 
  • Lekko solimy. Dodajemy czosnek, buraczki oraz posiekane łodyżki botwiny. Smażymy 2 minuty. 
  • Zwiększamy płomień do dużego i dolewamy bulion. 
  • Zagotowujemy, przykrywamy, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 10 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie. 
  • Dodajemy pokrojone listki botwinki i gotujemy jeszcze 2 minuty.
  • W miseczce mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, przelewamy do garnka. 
  • Mieszamy i chwilę podgrzewamy, uważając, aby nie zagotować całości. 
  • Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy posiekanym koperkiem. 
  • Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz