pizza_z_mlodymi_ziemniakami

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na 2 duże pizze z młodymi ziemniakami na cienkim spodzie:

 

ciasto:

500g mąki – ja użyłam orkiszowej jasnej typ 700

3 dag drożdży

szczypta cukru

2 szczypty soli

3 łyżki oliwy

ok 250ml ciepłej wody

 

sos:

6 łyżek jogurtu

4 łyżki oliwy

pieprz, sól

2 ząbki czosnku

 

dodatki:

kilka młodych ziemniaków

ok 4-6 łyżek oliwy

ok 20 dag sera żółtego

sól morska

pieprz

rozmaryn

 

 

Jak zrobić Pizze z młodymi ziemniakami:

Ciasto:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę mieszamy z solą.

Kiedy drożdże „ruszą” wlewamy je do mąki, dodajemy oliwę i wyrabiamy, najpierw łyżką potem ręką (można też w robocie kuchennym).

Wyrabiamy aż ciasto będzie się odchodzić od ręki, wtedy kulę ciasta wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Sos:

Jogurt mieszamy z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

Dodatki:

Ziemniaki szorujemy i kroimy na jak najcieńsze plasterki.

Ser ścieramy na tarce.

Składanie Pizzy z młodymi ziemniakami:

Kiedy ciasto podwoi swą objętość, zagniatamy je minutę a następnie  dzielimy na pół. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko, nadając kształt pizzy i układamy na macie do pieczenia lub blaszce posypanej mąką.

Blaty ciasta smarujemy sosem, układamy plasterki ziemniaków jak dachówkę, by lekko nachodziły na siebie, skrapiamy z wierzchu oliwą, oprószamy solą, pieprzem i rozmarynem.

Zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia.

Pieczemy w 180st przez ok 20-25 min.

Na koniec posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy jeszcze chwilę by ser się rozpuścił.

 

 

 

 

 

 

pizza_z_mlodymi_ziemniakami