Tarta karmelowo-malinowa

Niebo w gębie 🙂

Obraz 128

 

Składniki:

spód:

150 g herbatników maślanych

100g wiórków kokosowych

100g masła

krem:

500g serka waniliowego naturalnego

100g śmietany 12 %

1/2 puszki karmelu / masy krówkowej (ok. 125g)

1 łyżka żelatyny

1 pudełeczko malin (250g)

2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić. Herbatniki rozdrobić i razem z wiórkami dodać do masła i dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 26cm wykleić masę herbatnikową i odstawić do lodówki.

Żelatynę zalać niewielką ilością wody, a jak spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek zmiksować ze śmietaną i karmelem. Do wystudzonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać i dodać do całości. Wymieszać i wylać na spód herbatnikowy. Na wierzchu ułożyć maliny (ok. 3/4 szklanki odłożyć). Odstawić do lodówki do stężenia.

Odłożone maliny zasypać cukrem, zagotować, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Wystudzić.

Tartę podawać z musem malinowym. Smacznego 🙂

dsc_5229

2 uwagi do wpisu “Tarta karmelowo-malinowa

Dodaj komentarz