Niebo w gębie 🙂
Składniki:
spód:
150 g herbatników maślanych
100g wiórków kokosowych
100g masła
krem:
500g serka waniliowego naturalnego
100g śmietany 12 %
1/2 puszki karmelu / masy krówkowej (ok. 125g)
1 łyżka żelatyny
1 pudełeczko malin (250g)
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić. Herbatniki rozdrobić i razem z wiórkami dodać do masła i dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 26cm wykleić masę herbatnikową i odstawić do lodówki.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, a jak spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek zmiksować ze śmietaną i karmelem. Do wystudzonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać i dodać do całości. Wymieszać i wylać na spód herbatnikowy. Na wierzchu ułożyć maliny (ok. 3/4 szklanki odłożyć). Odstawić do lodówki do stężenia.
Odłożone maliny zasypać cukrem, zagotować, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Wystudzić.
Tartę podawać z musem malinowym. Smacznego 🙂
miałam nie jeść słodyczy,ale jak…
PolubieniePolubione przez 1 osoba