muffinki z czerwoną porzeczką

1597

składniki na ok. 6-7 szt.:
130 g mąki orkiszowej
80 g cukru
70 ml mlek
50 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
130 g czerwonej porzeczki
dodatkowo:
ok. 2 łyżeczki brązowego cukru

wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy razem. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, wystudzone mało oraz jajko. Następnie do suchych składników dodajemy składniki mokre oraz porzeczkę. Przy pomocy szpatułki mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki. Wierzch posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w w 180 st. C przez ok. 20-25 min., do tzw. suchego patyczka.

muffiny_z_porzeczka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here