piątek, 24 czerwca 2016

Pyszne i zdrowe ciasteczka orkiszowe :)

Ciasteczka orkiszowe - zdrowe i pyszne - a w jakich kształtach - zobaczcie :) 
Przepis dla wszystkich dzieciaków w dniu zakończenia roku szkolnego - zatem kalorii nie liczymy - zdrowsza wersja bez mąki pszennej - zajadamy ze smakiem <3 

zdowe ciasteczka


SKŁADNIKI
120 g brązowego cukru
1/2 kostki masła (125g)
250 g mąki orkiszowej
1 jajko 
2 łyżki mleka
1 łyżeczka kardamonu



PRZYGOTOWANIE 
Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kardamonem, mleko i znów zmiksujemy.

Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki (ich wielkość zależy od wielkości stempelka lub foremki) . Układamy  na blaszce w niewielkim odstępie i przyciskamy stempelkami. Jeśli używamy foremek - tu trochę więcej zabawy - odciskamy foremkę w cieście i zbieramy ciasto pozostałe dookoła foremki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut lub do zbrązowienia brzegów. Studzimy i gotowe :) 


Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!

fit ciastka
ciastka orkiszowe






11 komentarzy:

  1. wyglądają świetnie, ale orkisz to nie moja bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasteczka. Przepis zapisuje;-).

    OdpowiedzUsuń
  3. również przepis zapisuję i do wykonania wkrótce, jak się troszkę ochłodzi! cudowna strona i przepisy rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne te napisy. Fajne np. na jakąś imprezę

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zastąpić cukier ksylitolem? Jeśli tak, to ile ksylitolu powinnam dać? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń