Jesień tuż, tuż, w ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz!
Składniki:
2 kg dyni
1l bulionu warzywnego:
3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
puszka mleczka kokosowego
kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego
garść pestek słonecznika
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki kolendry
4 ząbki czosnku
bagietka
sól, sól czosnkowa,pieprz
Przygotowanie (1,5h):
Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje).
Miękką dynię przekładamy do osobnego garnka razem z marchewką i pietruszką z bulionu oraz mleczkiem kokosowym. Blendujemy, stopniowo dolewając bulion do uzyskania pożądaniej przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki.
Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Bagietkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą czosnkowa i smażymy na oliwie z oliwek.
Bon appetit! 🙂
Pingback: Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem | Pastel Food - poezja smaku
Super pomysł na dodanie imbiru i mleka kokosowego! Uwielbiam robić ten krem, szczególnie jesienią.
Pozdrawiam!
Imbir super rozgrzewa, więc to idealna zupka na chłodniejsze dni 🙂 Pozdrawiam!
Pingback: Rozgrzewająca zupa krem z dyni | Przepisy na ?