krupnik

 

 

 

 

 

Zupy uwielbiam i zwykle jest tak, że gotuję jeden dwulitrowy garnek pomidorówki dla dzieci i drugi dwulitrowy garnek zupy dnia, to jest takiej jaką akurat na dany dzień wymyśliłam.

Po obiedzie i wydaniu porcji zup, resztę wekuję w słoikach i po wystygnięciu wkładam do lodówki.
Zupę pomidorowa dla dzieci muszę na stałe mieć w zapasie, wtedy wiem że coś tam zjedzą. Sama pomidorowej mam już lekki przesyt, lubię urozmaicone menu 🙂

Krupnik z młodymi ziemniakami, ugotowałam na kaszy jęczmiennej wiejskiej i młodych, drobnych ziemniakach, pozwoliłam sobie więc nie obierać ich, wyszorowałam je tylko i ugotowałam w zupie w mundurkach.

Taki krupnik z młodymi ziemniakami na młodej włoszczyźnie jest przepyszny!

Ja zupy gotuję w znakomitej większości tylko na warzywach, ale jeśli lubicie zupy z mięsnym dodatkiem, możecie do gotowania wywaru na krupnik z młodymi ziemniakami dorzucić kilka wędzonych żeberek.

 

 

 

Składniki na ok 2l zupy Krupnik z młodymi ziemniakami:

500g młodych, drobnych ziemniaków

3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej

cebula

łyżka oliwy i łyżka masła

1 pęczek młodej włoszczyzny

liść laurowy

6-8 szt ziela angielskiego

sól himalajska

pieprz czarny świeżo mielony

natka pietruszki

 

 

Jak zrobić Krupnik z młodymi ziemniakami:

Cebulę obieram, kroję na pół. W garnku rozgrzewam oliwę i masło, kładę na niej połówki cebuli przecięciem do dołu i podsmażam aż się zbrązowi.

Do cebuli wlewam wodę (ok 1,5l), dodaję kaszę, przyprawy, obrana włoszczyznę pokrojona w kosteczkę oraz wyszorowane ziemniaki pokrojone na połówki.

Zupę doprowadzam do wrzenia, zmniejszam grzanie i gotuje ok pół godziny.

Zupę doprawiam do smaku, podaję z posiekaną natka pietruszki.

 

 

 

krupnik