Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami to włoskie danie jednogarnkowe – sycące, proste, super smaczne. Warto je przygotować póki trwa sezon na szparagi.

Risotto nie robię zbyt często, bo wolę nasze rodzime pęczotto i kasze w daniach przedkładam nad ryż.
Miałam jednak w szafce jeszcze paczkę ryżu arborio i postanowiłam zrobić szybkie risotto ze szparagami, kiedy zadzwoniła maja mama, że będzie u nas za godzinkę na chwilkę bo jedzie z pracy. Jak z pracy wiadomo, że głodna i choć miałam w lodówce zawekowaną pomidorową wzięłam się za risotto ze szparagami z wizją, że będę mieć kolację z głowy dla rodziny. I tak było 🙂

Wolicie ryż czy kaszę? Co dobrego robiliście ze szparagów w tym roku?

Składniki na risotto ze szparagami:

1 szkl ryżu do risotto arborio

1 cebula

2-3 łyżki oliwy

1 łodyga selera naciowego

1 ząbek czosnku

pęczek zielonych szparagów

ok 500 – 750ml bulionu

sól

pieprz

½ pęczka natki pietruszki

2 łyżki masła

2 łyżki parmezanu

Jak zrobić risotto ze szparagami:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy pokrojony w plasterki seler i podsmażamy minutę aż zmięknie.

Dodajemy drobno posiekany czosnek i ryż, podsmażamy wszystko chwilę aż ryż stanie się szklisty.

Do garnka zaczynamy wlewać bulion po jednej chochli. Danie gotujemy, mieszamy i kiedy ryż wchłonie bulion, wlewamy następną chochlę.

Szparagi myjemy dokładnie, odłamujemy końce i kroimy w ukośne plasterki.

Kiedy ryż stanie się miękki i kremowy a danie będzie prawie gotowe, wrzucamy szparagi, posiekaną natkę pietruszki, gotujemy jeszcze ok 5 minut, wyłączamy.

Dodajemy masło, starty parmezan, mieszamy wszystko i finalnie doprawiamy do smaku.

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami