Pijana gruszka z budyniem, czyli gruszka w winnej galaretce, waniliowy budyń i słodkie, prażone migdały.

Deser gruszkowy z winem, budyniem i płatkami migdałowymi to nie tylko zwyczajny deser z nutką winnego posmaku. Oj nie! To prawdziwe alkoholowe szaleństwo, po którym poczujecie się błogo, nie tylko za sprawą dobrego smaku, ale też procentów; ). To mój nowy 'must have’ na każdej imprezie, ale też sposób na niezapowiedzianych gości, bo deser robi się prawie sam! Pierwotnie, miała to być tarta, ale niestety nie wyszedł mi idealny spód. Możecie więc użyć tego przepisu jako wypełnienia do tarty. Znakomicie też sprawdzi się podane w większym naczyniu – gdy masa zastygnie, będzie można ją pokroić niczym ciasto!

deserek z gruszką_3 copyk2

Składniki

Warstwa winna

  • 1 spora gruszka
  • 1/3 łyżeczki kardamonu w proszku
  • 1,5 łyżki stewii z erytrytolem*
  • 1 szklanka i 1/3 szklanki wina białego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka agar agar

Warstwa budyniowa

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki stewii z erytrytolem*

Chrupiące migdały

  • 75g płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki stewii z erytrytolem
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego

*lub więcej, do smaku

Sposób przygotowania

  1. Gruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka i podsmażamy ciągle mieszając (aż puści sok). Dolewamy wino i resztę składników (oprócz wody). Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie gruszka powinna być miękka.
  2. Mieszamy wodę z agar agar. Dolewamy do gotującej się w winie gruszki. Zagotowujemy ciągle mieszając i ściągamy z palnika. Przekewamy do 4 szklanek i wkładamy do lodówki.
  3. Gdy galaretka lekko się zetnie, zabieramy się za budyń. 1 szklankę mleka wstawiamy na gaz, a w resztcie (1/2 szklanki) dokładnie mieszamy proszek budyniowy wraz ze słodzidłem. Wlewamy do ciepłego mleka, gdy ten paruje lub lekko się gotuje. Energicznie mieszamy, aż zgęstnieje i odstawiamy.
  4. Przechodzimy do przygotowania ostatniego elementu – prażonych migdałów.
  5. Płatki migdałów podprażamy na patelni. Gdy nabiorą koloru (zrobią się lekko ciemniejsze), posypujemy je stewią i syropem z agawy. Wyłączamy gaz (erytrytol będzie się palił, więc należy wyłączyć gaz zaraz po wsypaniu tego słodzika na patelnię).
  6. Gdy budyń lekko wystygnie (tj. nie będzie wrzący), wlewamy do szklanek na warstwę gruszkowo-winną. Posypujemy płatkami migdałów i serwujemy!

deserek z gruszką_91 copy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.