Ryż z truskawkami i śmietaną… Pamiętacie ten smak? To także moje wspomnienie z dzieciństwa, tak samo jak makaron z truskawkami! Pamiętam to jak dziś – makaron, twaróg, roztopione masło, cukier i truskawki – kwintesencja wszystkiego czego jeść nie powinnam! Wspomnienia tego smak powracają do mnie zawsze gdy robi się nieco cieplej, kwiaty kwitną, truskawki pojawiają się w sklepach, a do mnie wraca wtedy jeden kadr – babcia, działka, dużo zieleni i talerz wspomnianego wcześniej specjału. Na stole babcia zawsze stawiała świeży twaróg, który szybko lądował na talerzu i nieszczęsny biały cukier, którym to szczodrze posypywałam swoje danie.
Słabość do słodkiego pozostała mi do dziś. Moja ulubiona przekąska to truskawki „maczane” w ksylitolu – zazwyczaj zjadam ich wtedy kilogram i potem bardzo cierpię, dlatego to raczej jednoroczna przyjemność (niestety po roku o niedogodnościach potruskawkowych zapominam ;)). Dzisiaj mam dla Was mój smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu – jak zawsze bezglutenowym i bezcukrowym, ale także wegańskim. Zamiast pszennego makaronu, w nawiązaniu do ryżu – makaron ryżowy. Śmietanę i twaróg zastępuje tutaj śmietanka kokosowa, którą przygotowałam z dodatkiem wanilii. Z truskawek zrobiłam sos, który po wymieszaniu ze śmietaną robi się idealnie kremowy. A całość posypałam prażonymi i chrupiącymi chipsami kokosowymi. Idealne danie zarówno na obiad jak i śniadanie!
Ah! No i jest jeszcze kwiat szczypiorku, który znalazłam w ogrodzie. Przyznam szczerzę, że kwiaty jadam od niedawna, a zaczęłam je pałaszować w zeszłym roku, po wspólnym gotowaniu z Małgosią (Minta Eats) w ogrodzie społecznym na BioBazarze. Kwiat szczypiorku dodaje odrobiny pikantności do dania, ale nie martwcie się jeśli nie macie go w ogrodzie – danie doskonale smakuje ze świeżą miętą, którą znajdziecie w każdym sklepie!
Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką i chipsami kokosowymi.
Składniki:
Makaron
- Opakowanie makaronu ryżowego (grubego!)
Sos
- 400g truskawek + parę sztuk do dekoracji
- 185ml mleka kokosowego*
- szczypta soli
- 1 łyżka stewii z erytrytolem
- 1 czubata łyżeczka skrobii ziemniaczanej
- listki mięty do dekoracji
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
*Jeśli chcecie by sos nie był bardzo kremowy, dodajcie odrobinę mniej mleka kokosowego
Kokosowa śmietanka
- schłodzona puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka stewii z erytrytolem (lub ksylitol do smaku)
- laska wanilii (opcjonalnie 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią)
Chipsy kokosowe
- 1 szklanka płatków kokosowych (część można zastąpić płatkami migdałów)
- 2 łyżeczki stewii z erytrytolem
Opcjonalne dodatki
- roztopione masło
- stewia z erytrytolem/ksylitol do posypania z góry
Sposób przygotowania
- Nastawiamy wodę na makaron. Przygotowujemy go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i wyjmujemy ziarenka. Ziarenka przekładamy do wysokiego naczynia lub wysokiego garnka.
- Z lodówki wyciągamy mleko kokosowe. Odwracamy je do góry dnem i otwieramy. U góry (czyli na dole;)) powinna powstać warstwa wodna – wylewamy ją i zostawiamy samą kokosową śmietankę.
- Śmietankę dodajemy do garnka z ziarenkami wanilii. Miksujemy/ubijamy przez chwile dodając słodzidła. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowań.
- Na suchej patelni podprażamy wiórki kokosowe. Gdy lekko się zarumienią, zasypujemy stewią z erytrytolem, energicznie mieszamy i ściągamy z palnika. Zostawiamy do ostygnięcia. *
- Odmierzamy mleko kokosowe. Do osobnej szklanki odlewamy 2-3 owego mleka, które mieszamy ze skrobią ziemniaczaną. Dokładnie rozprowadzamy skrobię w mleku.
- Na osobnej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy 300g pokrojonych (wystarczy na pół) truskawek. Smażymy tak 1-2 minuty, po tym czasie rozbijamy je widelcem, dodajemy słodzidło i mleko kokosowe (czyste mleko, bez skrobi). Po ok. 10 minutach gotowania, dodajemy kolejne 100g truskawek (przekrojonych na pół). Gotujemy kolejną minutę i dodajemy mleko ze skrobią. Gdy sos zrobi się gęsty, ściągamy z ognia.
- Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem, dekorujemy listkami mięty i posypujemy czipsami kokosowymi. Można polać roztopionym masłem. Na bok talerza dodajemy śmietankę kokosową. Zjadamy na ciepło lub zimno.
*Najepiej przełożyć je do innego naczynia, gdy lekko ostygną, a patelnię zalać wodą. Erytrytol bardzo mocno przywiera do patelni.