Ciasto truskawkowo - aroniowe

Kruche ciasto przełożone truskawkowo - aroniową masą pod kruszonką z bezą

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 żółtka
masa truskawkowo - aroniowa:
  • 1 kg truskawek
  • 2 szklanki mrożonej aronii
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
beza:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru



Przygotowanie:

Truskawki myjemy, kroimy na kawałki i podsmażamy z zamrożoną aronią na maśle. Wsypujemy cukier oraz dalej smażymy. Jeżeli w usmażonych owocach jest za dużo soku, należy go odlać. Do przestudzonej masy truskawkowo - aroniowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.



Mąkę siekamy z masłem, żółtkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części (1/3 ciasta i 2/3 ciasta) oraz schładzamy w lodówce. Schłodzony większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.



Na ciasto wykładamy masę truskawkowo - aroniową. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Pianę białkową wykładamy na ciasto.



Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 40 minut.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Pyszne,ja zwykle nie schładzam ciasta,taka jestem niecierpliwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wyglada ale nie ma opcji zeby wysłac na email

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, przepis możesz wydrukować, zapisać w PDF i przesłać na pocztę, masz wiele opcji :) pozdrawiam!

      Usuń
  3. Pyszne ciacho! bardzo lubię kruche słodkie wypieki z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze ciasta z dodatkiem aronii. Fajny pomysł. Pięknie, smakowicie wygląda :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, pewnie też świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale bym zjadła

    OdpowiedzUsuń