Składniki:
ok. 1/2 kg truskawek
1/2 galaretki truskawkowej
1 szklanka mleka
1 łyżka syropu klonowego
3,5 łyżki nasion chia
1 łyżeczka młodego jęczmienia
Przygotowanie:
Truskawki obrać z szypułek i zmiksować w blenderze, odlać do garnuszka 1 szklankę musu, zagotować i dodać galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia, wlać do 4 pucharków i odstawić do lodówki. Chia wymieszać z mlekiem, syropem klonowym i sproszkowanym jęczmieniem, przez pół godziny często mieszać, a potem ostawić do lodówki.
Kiedy galaretka stężeje nałożyć na nią zgęstniałe chia i resztę musu truskawkowego. Udekorować całymi owocami. Smacznego 🙂
Jedna uwaga do wpisu “Deser truskawkowy z chia”