Łaciasty sernik na ciasteczkowym spodzie.

Łaciaty sernik na ciasteczkowym spodzie (4)Uwielbiam serniki. To jedno z tych ciast, któremu nie mogę się oprzeć. Tak samo jak moja rodzina 🙂 Oni też są „sernikolubni” 😉 Dlatego tak często je piekę. Dziś zapraszam Was na kolejną wersję mojego ukochanego sernika. Delikatny, na pysznym ciasteczkowym spodzie, a do tego uroczo łaciaty. Musicie spróbować. Polecam! Najlepsza i najpiękniejsza rekomendacja, a zarazem niesamowity komplement – „Dawno nie jadłam tak dobrego sernika. Jest pyszny i delikatny (…)” Tak skomentowała mój sernik moja mama. Jeszcze nie raz ta wersja sernika zagości na moim stole 🙂

Łaciaty sernik na ciasteczkowym spodzie (1)

Składniki: (tortownica 24 cm)

  • 500 g sera sernikowego z wiaderka
  • 4 duże jajka (najlepiej wiejskie)
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 11/2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 czubate łyżeczki kakao (ciemne, do wypieków)

Na spód:

Przygotowanie:

Ciasteczka wsypujemy do misy blendera z nożami (ja robiłam, to w dwóch turach). Dokładnie rozdrabniamy, na tzw. piasek. Margarynę rozpuszczamy w mikrofalówce lub garnuszku na gazie. Zaraz po rozpuszczeniu mieszamy łyżką rozdrobnione ciasteczka z tłuszczem.

Spód sernika - przygotowanie (2)Spód sernika - przygotowanie (1)

Na dno wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm) wysypujemy wilgotne ciasteczka. Ugniatamy je ręką, tworząc ciasteczkowy, zwarty spód. Tortownice z ciasteczkowym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika.

Przygotowujemy masę serową:

Do większej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka.

Białka ubijamy ze szczyptą soli.

Żółta miksujemy dokładnie (na puszystą masę) z cukrem, miękkim masłem i budyniem.

Następnie do naszej masy dodajemy łyżka po łyżce ser, miksując na małych obrotach.

Do naszej serowej masy dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy krótko na najmniejszych obrotach.

Do mniejszej miski odkładamy 10 czubatych łyżek masy serowej. Dodajemy do niej 3 czubate łyżeczki kakao (nie słodkiego). Całość krótko i delikatnie mieszamy łyżką, aby masa nabrała kakaowego koloru.

Tortownice z ciasteczkowym spodem wyciągamy z lodówki. Dowolnie wkładamy obie masy. Raz serową, raz kakaową.

Łaciaty sernik na ciasteczkowym spodzie

Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 minut (czas uzależniony od piekarnika, sernik jest dobrze upieczony, gdy odchodzi od boków formy). Potem zostawiamy sernik jeszcze parę minut w uchylonym piekarniku. Sernik zawsze delikatnie opada.

Łaciaty sernik na ciasteczkowym spodzie (2)Gdy sernik przestygnie wyciągamy ściągamy obręcz tortownicy.

Łaciaty sernik na ciasteczkowym spodzie (3)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz