niedziela, 5 czerwca 2016

Tarta z warzywami z ziarna teff (bezglutenowa, wegańska)

Teff, inaczej nazywany miłką abisyńską należy do rodzaju traw, hoduje się go głównie w Etiopii, gdzie wyrabia się z niego injerę - tradycyjny etiopski chleb w formie płaskich, ciągliwych naleśników. Teff znany jest głównie osobom z celiakią, ponieważ nie zawiera glutenu. Jest źródłem białka (zawiera go około 12%), błonnika, wapnia, magnezu, cynku oraz kwasu foliowego. Ziarna mają piękny, brązowy kolor, są bardzo małe a po ugotowaniu mają dość ciągliwą, klejącą konsystencję i wyrazisty smak. Wykorzystywać go można na przeróżne sposoby - można piec chleby, robić naleśniki (np. z mąką teff), przygotowywać farsze i tarty. Jeśli jeszcze go nie znacie to zachęcam do urozmaicenia nim swojego menu np. w taką oto tartę - jest pyszna:)





Składniki:

spód
1 szklanka ziarna teff (można zamiennie użyć kaszy jaglanej)
2 szklanki wody
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju/oliwy
czosnek niedźwiedzi
lubczyk

nadzienie
2 kostki tofu po 180 g
1/2 papryki czerwonej i 1/2 żółtej
1 mała cukinia
natka pietruszki
1/3 szklanki mleka ryżowego
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
sól, pieprz, garść świeżych ziół

Przygotowanie:

  1. Do gotującej się wody dodaj teff i przyprawy. Gotuj do wchłonięcia całej wody - około 15 minut 
  2. Wystudź
  3. Dodaj mąkę i olej. Zagnieć ciasto - będzie się trochę kleić
  4. Wyłóż ciastem formę
  5. Piecz w 180 st. przez 20 minut
Nadzienie
  1. Tofu zmiksuj z mlekiem, mąką, żółtą papryką, ziołami i przyprawami
  2. Wyłóż na podpieczony spód
  3. Na wierzch ułóż cukinię pokrojoną w plasterki oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę
  4. Piecz jeszcze 15 minut
  5. Podawaj posypane natką pietruszki

Smacznego!

Teff tart with vegetables

Ingredients:
1 cup of teff
2 cups of water
4 tbsp of corn flour
lovage
allium ursinum leaves
2 tbsp of oil

filling
360 g tofu
½ red sweet pepper and ½ yellow pepper
1 small zuccini
parsley leaves
1/3 cup of rice milk
2 tbsp of corn flour
salt, pepper, fresh herbs

Processing:
  1. Add spices and teff into boiling water. Cook to let them absorb water – about 15 minutes
  2. Cool it down
  3. Add flour and oil. Knead the dough – it can be a bit sticky
  4. Put the dough into a tart mold
  5. Preheat oven to 180°C and then bake for 20 minutes

Filling:
  1. Mix tofu with milk, flour, yellow pepper and herbs
  2. Spread the mixture on the tart shell
  3. On the bottom put slices of zuccini and pepper cut in cubes
  4. Bake for 15 minutes
  5. Afetr baking top with cut parsley leaves
Enjoy! :)


Wegetariański obiad VII

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.