piątek, 3 czerwca 2016

Pizza bezglutenowa (bez drożdży)

Czy fast food może być zdrowy? 
I tak i nie. Typowy fast food należy omijać szerokim łukiem, ale każdą rzecz można "uzdrowić" - burger, pizza czy nawet hot dog przygotowane w domu, z odpowiednich składników, mogą stać się zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem. Taka właśnie jest dzisiejsza pizza - na cienkim, chrupiącym cieście, z umiarkowaną ilością wysokogatunkowego sera, z dobrej jakości mąki, z domowym keczupem i w towarzystwie zielonych warzyw - nie dość, że zdrowo to jeszcze pysznie, czyli to, co lubię najbardziej :)






Składniki:
110 g mąki gryczanej
70 g mąki kukurydzianej
25 g siemienia lnianego
około 130 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy + 1 do posmarowania
wybrane dodatki (u mnie domowy keczup, ser, oliwki, papryka, zielenina)

Przygotowanie:

  1. Zmieszaj mąki i siemię lniane, dodaj 3 łyżki oliwy i stopniowo dolewaj wodę, ciasto jest twardsze niż pszenne, ale elastyczne, może się lekko kleić
  2. Z ciasta uformuj kulę i odstaw na 5 minut
  3. Piekarnik nagrzej do 200 st.
  4. Ciasto skrop łyżką oliwy i rozwałkuj na grubość kilku mm i przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  5. Posmaruj sosem pomidorowym.keczupem, połóż ulubione dodatki
  6. Piecz w 200 st przez 20 minut


Smacznego!


Wegetariański obiad VII

2 komentarze:

  1. Witam:)planuję dzisiaj wypróbować to ciasto na pizzę, i w związku z tym pytanko,czy siemię ma być zmielone?Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam:)planuję dzisiaj wypróbować to ciasto na pizzę, i w związku z tym pytanko,czy siemię ma być zmielone?Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.