Kruche ciasto z budyniem rabarbarowym i bezą. Budyń powstał na bazie smażonego rabarbaru, więc smak jest bardzo ciekawy. Masa budyniowa jest lekko kwaskowata i dlatego pysznie łączy się ze słodką bezą. Chrupiącą z wierzchu, a w środku piankową.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka zimnego mleka
BUDYŃ RABARBAROWY:
- 500 g rabarbaru
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki soku malinowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki kremówki
- 1 opakowanie budyniu malinowego
BEZA:
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zimne mleko i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno formy 21×25. W cieście zrobiłam wgłębienia, aby nie było równe jak stół. Schłodzić w lodówce przez około 30 min. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15-20 min.
Rabarbar pokroić na kawałki, zasypać w garnku cukrem, podlać wodą i sokiem. Smażyć na małym ogniu, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Można dodatkowo zmiksować blenderem. Kremówkę wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do bulgoczącego rabarbaru. Gorący budyń wylać na upieczone ciasto i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch w trakcie przygotowywania bezy.
Schłodzone białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Jeżeli będą odrobinki cukru, po schłodzeniu ciasta, pojawią słodkie krople. Jeżeli ich nie chcemy, cukier musi się całkowicie rozpuścić. Masę bezową nałożyłam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnęłam na budyń, tworząc kopczyki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 30 min. Po tym czasie ciasto pozostawić jeszcze w lekko uchylonym piekarniku, aż całkiem wystygnie. Smacznego :)
Uwielbiam ciasta z bezą i ciasta z rabarbarem! To połączenie jest mega! Pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba