Kruche babeczki wypełnione smacznym, lekko kwaskowatym kremem z rabarbaru. Na wierzchu bezowa czapeczka dla osłody :)
BABECZKI:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
MASA RABARBAROWA:
- 500g rabarbaru
- 3/4 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50g masła
BEZA:
- 3 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Składniki można połączyć w malakserze. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min, a po tym czasie rozwałkować. Wykrawaczką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki. Przed pieczeniem schłodzić i nakłuć widelcem spód babeczek. Piec w temperaturze 190 *C i piec przez ok 10-15 min.
Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i wodę. Podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Dodatkowo można zmiksować blenderem. Żółtka utrzeć z mąkami i dodać do ciepłego rabarbaru. Postawić na mały ogień i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Nie gotować. Na końcu wrzucić kawałki masła i mieszać, aż się rozpuści i połączy z kremem. Gorący wylać na upieczone babeczki.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec ok 20 min do zrumienienia bezy. Smacznego :)
Wyglądają cudownie, bardzo lubię takie małe słodkości :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
świetnie wyglądają
PolubieniePolubienie