Babeczki z rabarbarem i bezą

Kruche babeczki wypełnione smacznym, lekko kwaskowatym kremem z rabarbaru. Na wierzchu bezowa czapeczka dla osłody :)

to3

BABECZKI:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
MASA RABARBAROWA:
  • 500g rabarbaru
  • 3/4 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50g masła
BEZA:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru

to2

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Składniki można połączyć w malakserze. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min, a po tym czasie rozwałkować. Wykrawaczką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki. Przed pieczeniem schłodzić i nakłuć widelcem spód babeczek. Piec w temperaturze 190 *C i piec przez ok 10-15 min.

Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i wodę. Podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Dodatkowo można zmiksować blenderem. Żółtka utrzeć z mąkami i dodać do  ciepłego rabarbaru. Postawić na mały ogień i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Nie gotować. Na końcu wrzucić kawałki masła i mieszać, aż się rozpuści i połączy z kremem. Gorący wylać na upieczone babeczki.

Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec ok 20 min do zrumienienia bezy. Smacznego :)

to1

2 uwagi do wpisu “Babeczki z rabarbarem i bezą

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.