Wiosenny Cezar

Sałatka Cezar, wbrew pozorom, nie ma nic wspólnego ze słynnym Juliuszem Cezarem. Swoją nazwę zawdzięcza pewnemu restauratorowi Caesarowi Cardiniemu, który przyrządził ją jako pierwszy, gdy skończyły się w jego restauracji zapasy i musiał przygotować coś, z tego co zostało. I tak za sprawą przypadku, z resztek powstała sałatka, którą dziś zna cały świat. 


Składniki:
sałata rzymska
grzanki z pszennego pieczywa
grillowana pierś kurczaka
plasterki parmezanu
natka pietruszki
pieprz
bratki do dekoracji

Sos cesarski:
75 ml oliwy
1 jajko (całe)
2 fileciki anchois
1 łyżeczka musztardy dijon
ząbek czosnku (rozgnieciony)
1 łyżeczka sosu Worcester
garść tartego parmezanu
Przygotowanie:
Sos: Potrzebny będzie blender i dość wysokie, wąskie naczynie. Najpierw wlewamy oliwę, potem wbijamy jajko i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach blendera, ruszając końcówką w górę i w dół. Po kilku sekundach sos powinien mieć gładką i gęstą konsystencję.

Grzanki przygotowujemy na patelni lub grillu. Możemy natrzeć je czosnkiem. Pierś kurczaka grillujemy, a następnie kroimy na kawałki. Na talerzu układamy liście sałaty i pozostałe składniki. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty